Joana Bértholo (Lisboa, 1982).
És llicenciada en Disseny i Estratègies de Comunicació per la Facultat de Belles Arts de Lisboa, i doctora en Estudis Culturals per la Universitat Europea Viadrina (Alemanya). A part de publicar textos literaris, també ha escrit textos diversos per a representacions teatrals i de dansa, així com també imparteix classes.
El 2005, amb 23 anys, va ser finalista del premi de Joves Creadors. El 2009, la seva primera novel·la, Diálogos Para o Fim do Mundo (Editorial Caminho), va rebre el Premi Maria Amália Vaz de Carvalho. Des d’aleshores, ha publicat dues altres novel·les (O Lago Avesso i Ecologia), llibres de contes (Inventário do Pó i Havia), i un llibre de literatura infantil i juvenil (O Museu do Pensamento). Tots ells publicats per l’Editorial Caminho.
O Museu do Pensamento no només va ser escollit com a Millor Llibre Infantil i Juvenil per part de la Societat Portuguesa d’Autors el 2018, sinó que també va rebre el Premi del Festival Literari de Fàtima en la mateixa categoria. Ecologia (2018), per la seva part, ha estat finalista de diversos premis prestigiosos com l’APE, PEN Clube, DST, Casino da Póvoa, i semifinalista del Premi Oceanos.
El 2020, Joana Bértholo va ser l’autora portuguesa seleccionada per representar la literatura portuguesa en la Nit de la Literatura Europea.
A inicis de 2022, l’Editorial Caminho en publicarà la propera novel·la: A História de Roma.
Pel que fa al teatre, ha escrit diverses obres per a dues edicions del Festival Teatro das Compras (representades sota la direcció de Giacomo Scalisi) i ha participat en la creació de la dramatúrgia de diverses representacions en col·laboració amb diversos artistes, com ara la coreògrafa Madalena Victorino (Companhia Limitada), Raquel Castro (O Olhar de Milhões), Cláudia Andrade (Para Vós), Filipe Caldeira i Catarina Gonçalves (Lusco-Fusco), João de Brito (Insuflável i À babuja), entre d’altres.
La seva primera peça teatral llarga (Quarto Minguante), escrita durant la seva estada en el Laboratori d’Escrita de Teatre del Teatre Nacional D. Maria II, s’hi va estrenar el novembre de 2018, amb una posada en escena d’Álvaro Correia. Aquell mateix any Joana Bértholo va rebre la Beca de Creació Literària en Dramatúrgia de la Direcção Geral dos Livros, Arquivos e Bibliotecas (DGLAB), gràcies a la qual va escriure Corpo-Arena, obra que estava a punt d’estrenar-se a Itàlia quan va esclatar la pandèmia.

[ Traduït per Mònica López Bages l'agost del 2021 ]

*

*

Llegiu «Tant de bo sabés què demanar», al lloc web PAPER DE VIDRE, traduït per Mònica López Bages

o descarregar PDF